Acties Algemeen
- 2016 Mei Historische Vereniging
——————————————————
2016 Mei Hardenberg Promotie
- Klik hier voor het jaarprogramma/evenementenkalender:www.stadhardenberg.nl
- Informatie: R.Brink, secretariaat SHP. Tel. spreekuur: di.-en do. ochtend van 11.00- 12.00 uur 0523-289409
- E-mail: stadhardenbergpromotie@hardenberg.nl
——————–
- Mei 2016 Aandacht voor werelddansgroep Harvolda
- Werelddansen voor 55-plussers. Op een onverwachte plek, de kantine van korfbalvereniging “Juventa Goede Orde” aan de Parkweg in Hardenberg, vind je elke donderdagmiddag een levendige groep mensen, 60 plussers, van diverse pluimage. Om de sleur van de week te doorbreken komen zij bij elkaar om te bewegen, te dansen, op muziek uit alle hoeken van de wereld,onder professionele leiding. Werelddansen. Door het gebruik van originele muziek uit Oostenrijk, Brazilië, Zweden, Spanje, Amerika, Griekenland, Frankrijk, Israël (om maar een paar landen te noemen) ben je even helemaal weg uit je dagelijkse beslommeringen, kun je even je zorgen vergeten. Door bezig te zijn, met elkaar, met de muziek, kun je je daadwerkelijk ontspannen. Tegelijkertijd leer je over de muzikale cultuur van verschillende landen en de bijbehorende dansen. Voor deze vorm van dansen kun je rustig alleen komen, we dansen in de groep.
- Werelddansen: Het is kortom spannend (nieuw) inspannend (bewegen) en ontspannend tegelijk. Met elkaar plezier beleven aan het bewegen op muziek. Elke donderdagmiddag van 14.00 uur tot 15.30 uur in de kantine van korfbalvereniging “Juventa Goede Orde” aan de Parkweg in Hardenberg. Kom eens een kijkje nemen, doe eens vrijblijvend mee. Iedereen is van harte welkom.
- Harvolda – Affiche groep 2016
——————————————————
- Juni 2015 Overgang van 5 naar 2 consultatiebureaus per 1 september 2015
- Rond 1 september 2015 sluit de GGD de consultatiebureaus in de kernen Heemse, Bergentheim, Baalderveld en Slagharen. Op dat moment is het nieuwe consultatiebureau in het LOC in Hardenberg operationeel. Het huidige consultatiebureau in Dedemsvaart blijft gewoon open.
- De 2 bureaus in Hardenberg en Dedemsvaart bieden vanaf deze datum ruime openingstijden en een avondopenstelling.
- Vragen? U kunt contact opnemen met Agnes Roozeboom via tel. 0523-289600 of per mail: agnes.roozeboom@ommen-hardenberg.nl
——————————————————–
- Juni 2015 Oranjefonds zoekt Overijsselse groene buurtprojecten
- In steeds meer buurten organiseren mensen samen van alles rondom het groen in hun eigen omgeving. Groene buurtinitiatieven laten dan ook vele mooie resultaten zien op sociaal gebied. Er vindt onmoeting plaats, mensen komen uit een isolement, ze voelen zich fysiek en psychisch beter en krijgen meer en beter contact met buurtgenoten. Reden voor het Oranjefonds om extra budget beschikbaar te stellen voor deze groene buurtinitiatieven. Voor nieuwe en bestaande initiatieven met een sociaal doel kan tot en met 1 juli 2015 een bijdrage worden aangevraagd van maximaal 2500,00 euro via: www.oranjefonds.nl/groenverbindt.
————————————————–
- Juni 2015 Hardenberger Avondvierdaagse en/of de Klepperstadtocht
- Dit jaar op 17, 18, 19 en 20 juni 2015
- Programmaboekje is af te halen voor aanvang van de vierdaagse of de klepperstadtocht.
- Lees meer via de website ————————————————
- Juni 2015 Kastanjebomen Karel Doormanlaan en Trompstraat
- Begin juni zijn 24 kastanje bomen geveld. De bomen hadden de kastanjeziekte. De kans was aanwezig dat door de ziekte zware takken zouden breken. Woningbouw Vereniging Beter Wonen neemt herplanting mee in de aanpak van de tuinen. Op de kopse kanten zullen dit wat hogere bomen worden en lagere bomen voor de flats. Bij vragen kan contact worden gelegd met Henk Warmers via de gemeente: 140523.
———————————————————
- Juni 2015 Eikenprocessierups
- De gemeente Hardenberg bestrijdt de rups in dichtbevolkte gebieden. Nesten worden verwijderd in deze gebieden. Niet in gebieden met voldoende natuurlijke vijanden. De rups wordt bestreden in gemeente bomen, bij overlast op particulier terrein kan de gemeente u in contact brengen met een deskundig bestrijdingsbedrijf.
- Vermijd contact met de rupsen en nesten. Zorg bij een gebied met eikenprocessierupsen dat uw hals, armen en benen goed bedekt zijn en ga niet op de grond zitten. Komt u toch in contact met de rupsen, spoel dan huid of ogen goed met water. Was kleding op 60 graden. Klachten verdwijnen meestal binnen 2 weken. Leg ernstige klachten voor aan uw huisarts. Meer informatie: bel dan met de gemeente via 140523 of meldpunt@ommen-hardenberg.nl
—————————————————-
- Juni 2015 E-Bike dag en scootmobiel trainingsdagen in Hardenberg en Dedemsvaart en de Gemeente Ommen
- Op 28,29 en 30 april zijn de geplande dagen in Dedemsvaart, Ommen en Hardenberg niet doorgegaan. U kunt zich opnieuw aanmelden: Op 3 september in Ommen en op 8 september in Hardenberg zal een E-bike dag plaatsvinden voor senioren: U kunt zich hiervoor opgeven via www.fietserbond.nl/fietsschool of Henk.Tromp@ommen-hardenberg.nl of via telefoon: 0523-289251 of via 030-2918114
- Onderwerpen die aan bod komen: verkeerskennis en inzicht, tips om zolang mogelijk te blijven fietsen- met name op de elektrische fiets. U krijgt ondermeer fietsgym van een beweegdocente. Een lunch is inbegrepen.
- Scootmobiel trainingsdagen: 9 juni bij de Schakel, 11 juni in Dedemsvaart, 17 juni in Ommen. Deelname is gratis. Start 10.00 uur tot ongeveer 15.00 uur. Aanmelden kan tot 25 mei via: www.hardenberg.nl/scootmobieltraining en via www.ommen.nl/scootmobieltraining of via www.vvnhardenberg.nl
—————————————————–
- 2015 Maart Hardenberg Promotie
- Klik hier voor het jaarprogramma/evenementenkalender:www.stadhardenberg.nl
- Inform
atie: R.Brink, secretariaat SHP. Tel. spreekuur: di.-en do. ochtend van 11.00- 12.00 uur 0523-289409 - E-mail: stadhardenbergpromotie@hardenberg.
- Juni de 13e: Leontien’s Ladies Ride vanaf het Badhuisplein/weg/de Markt
- —————————————————————
- Maart 2015 CBS De KastanjehofDe Kastanjehof vraagt uw aandacht: De Kastanjehof wil graag een documentaire maken binnen 3-4 maanden. Heeft u nog filmpjes/foto’s of ander materiaal? Gebeurtenissen/verhalen? Stuur het naar onderstaand adres:e-mail: mr.cbsdekastanjehof@gmail.comfacebook: cbs.dekastanjehofbel met: de school 0523-272450stuur naar: Lage Doelen 2, 7772 BL Hardenberg
- ————————————————————–
- 2013 augustus: Speelstraten in H’berg Centrum!
-
2013 september: Burendag
-
Wat doe jij op burendag 20, 21, 22 september 2013?
- Klik hier voor meer informatie: www.burendag.nl
——————————————————————-
- 2013 augustus Hardenberg Promotie
- Klik hier voor het jaarprogramma: www.stadhardenberg.nl
——————————————————–
- 2013 september Kern met Pit
- De koninklijke Ned. Heidemaatschappij organiseert elk jaar de wedstrijd “Kern met Pit”. Wil je graag zelf iets aan je leefomgeving verbeteren, schrijf je dan nu in.
- Voor meer informatie zie: www.kernmetpit.nl
———————————————————
- 2013 september Appeltjes van Oranje
- Mensen met en zonder beperking met elkaar in contact brengen zodat ze samen kunnen optrekken, dat is in een notendop waar de Appeltjes van Oranje 2014 over gaan. Onder het motto ‘Samen meer’ zoekt het Oranje Fonds ook in de gemeente Hardenberg naar sociale initiatieven die zich hier sterk voor maken. Denk aan bijvoorbeeld een klussendienst in de buurt of een maatjesproject waarbij studenten optrekken met leeftijdsgenoten met een beperking. Het Appeltje is een jaarlijkse prijs voor initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen met elkaar verbinden. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, gemaakt door prinses Beatrix en een geldbedrag van €15.000,- In mei 2014 reikt koningin Maxima, beschermvrouwe van het fonds, de prijs uit. Is er zo’n initiatief binnen de gemeente of gaat die er komen? Dan attenderen we u op Samen meer. Aanmelden kan tot uiterlijk 30 september 2013 via: www.oranjefonds.nl/appeltjes
——————————————————
- 2013 september AED geplaatst bij de fa. Sierink aan de Parallelweg
- Op zaterdag 31 augustus werd door de buurtvereniging Parallelweg/Verlengde Korte Steeg aandacht besteed aan de plaatsing van een AED bij de fa. Sierink. Een groep buurtbewoners werd inmiddels opgeleid om de AED te kunnen bedienen. Plaatsing werd mede mogelijk gemaakt door de buurtbewoners, Stichting Hartveilig en een bijdrage van de BBCH van €500,- Ter opluistering van de bijeenkomst werd een korte demonstratie gegeven met behulp van een speciale pop.
- Aanmelden als gecertificeerde hulpverlener kan via: www.hartslagnu.nl
- Cursus hulpverlener: www.reanimatiehardenberg.nl
- Meer informatie: www.hartveilighardenberg.nl
—————————————————————–
- De buurtkamer vraagt meer aandacht en bekendheid.
- Welkom in de buurtkamer!
- In de buurtkamer kunnen ouderen, die graag meer contact willen,elkaar in een gemoedelijke sfeer ontmoeten. U kunt er gewoon een kopje koffie,thee of frisdrank gebruiken, maar ook samen met anderen een activiteit ondernemen.
- U kunt gewoon binnenlopen!
- Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 10.00- 12.00 uur en 14.00- 16.30 uur.Zaterdag en zondag van 14.00- 17.00 uur.
- Activiteiten: Elke maandagmiddag spelletjes, elke dinsdagochtend breicafé, elke woensdagmiddag kaarten. Eenmaal per maand wordt er een warme maaltijd of broodmaaltijd georganiseerd en eenmaal per maand een bingo of muziekmiddag.
- Openingstijden Internetcafé: maandag- en vrijdagochtend van 10.00- 12.00 uur
———————————————————
- 2013 november Burgernet: Samen maken we de wijk veiliger.
- Met Burgernet kunt u helpen de veiligheid van uw woonomgeving te bevorderen. Bijvoorbeeld in geval van de opsporing van een vermist persoon of verdachte. Via uw telefoon ontvangt u een verzoek om uit te kijken naar een persoon of voertuig.
- Burgernet is een unieke samenwerking tussen burgers, gemeente en politie om de veiligheid in de woon- en werkomgeving te vergroten. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een telefonisch netwerk van inwoners en medewerkers van bedrijven in de gemeente. Werkwijze Na bijvoorbeeld een melding van een inbraak, beroving of een vermist persoon, kan de politie een Burgernetactie starten. Burgernetdeelnemers in de buurt ontvangen een spraak- of sms-bericht met het verzoek uit te kijken naar een duidelijk omschreven persoon of voertuig. Gewoon vanuit hun eigen woning, op straat of vanaf hun werkplek. Zo kunnen zij direct behulpzaam zijn bij de opsporing van verdachten, een voertuig of een vermist kind. Zodra deelnemers de persoon of het voertuig zien dat voldoet aan het signalement, bellen ze via het gratis Burgernetnummer 0800 00 11 direct met de meldkamercentralist van de politie. Naar aanleiding van de verkregen informatie stuurt de centralist de politie aan. Na afloop ontvangen alle deelnemers bericht over het resultaat van de Burgernetactie. Samenwerken Gemeente en politie werken dagelijks aan de veiligheid op straat. Buurtbewoners kunnen zelf ook veel doen om hun wijk veilig te houden. De gemeente en politie werken graag samen met bewoners. Daarom is er Burgernet. Hoe meer mensen aan Burgernet deelnemen, hoe groter de kans dat de politie snel een verdachte of vermist persoon kan opsporen. Burgernet wordt ingezet bij dringende zaken waarbij een duidelijk signalement beschikbaar is. Denk bijvoorbeeld aan: •diefstal of inbraak; •doorrijden na een aanrijding; •beroving; •vermiste personen. Aanmelden Elke inwoner van 16 jaar of ouder van de gemeente Hardenberg kan zich via de website www.burgernet.nl aanmelden voor Burgernet. Per adres kunnen meerdere personen deelnemen. Als u geen internet heeft, kunt u ook contact opnemen met de Publieksdienst via het telefoonnummer 14 0523 om u op te geven als deelnemer. Werkt u in de gemeente Hardenberg, maar woont u in een andere gemeente? Deelnemen vanaf het werkadres is ook mogelijk. Geef bij uw aanmelding uw zakelijke adresgegevens door. Uw gegevens worden alleen door Burgernet gebruikt en niet aan derden verstrekt.
——————————–
- 2013 december Problemen rond de Jaarwisseling en Nieuwsbrief van de burgemeester:
Geachte inwoner,
Binnenkort luiden we het oude jaar uit. We staan stil bij wat het afgelopen jaar ons heeft gebracht en kijken samen vooruit. Ik hoop dat u de jaarwisseling op een prettige manier doorbrengt. Veiligheid staat daarbij voorop. U kunt hier zelf een belangrijke rol in spelen. De jaarwisseling is voor de meeste mensen een feest vol gezelligheid. Daar horen ook tradities bij. Zo wordt op oudejaarsdag in de gemeente op diverse plekken met carbid geschoten en steken veel mensen vuurwerk af. Toch viert niet iedereen oud & nieuw op dezelfde manier. Wat voor de één een feestelijke activiteit is, ervaart een ander misschien als overlast. Daarom gelden er ook tijdens de jaarwisseling spelregels om ervoor te zorgen dat de jaarwisseling voor iedereen op een prettige en veilige manier verloopt. In deze speciale nieuwsbrief leest u wat deze spelregels zijn. Medewerkers en toezichthouders van de gemeente Hardenberg, de politie en de brandweer zorgen er samen voor dat de jaarwisseling voor ons allemaal zo veilig mogelijk verloopt. Tijdens de jaarwisseling staan ze paraat om onveilige situaties en overlast te voorkomen, de straten netjes te houden en in actie te komen bij calamiteiten. Ik wil u vragen aanwijzingen van deze medewerkers op te volgen. Op nieuwjaarsdag zijn de medewerkers van de buitendienst van de gemeente alweer vroeg actief om de straten weer snel schoon te krijgen. U kunt een handje helpen door vuurwerkafval in uw eigen straat zelf op te ruimen. Laten we er samen voor zorgen dat de jaarwisseling voor iedereen een feest is. Bijvoorbeeld door een oogje in het zeil te houden in uw eigen buurt, door onveilige situaties te melden en door rekening te houden met elkaar. Mag ik rekenen op uw medewerking?
Ik wens u een prettige en veilige jaarwisseling en een voorspoedig 2014!
Peter Snijders Burgemeester
==
Vuur betekent gevaar
Wilt u tijdens oud & nieuw een gezellige sfeer op straat? Verlichting in de vorm van kaarsen of fakkels is toegestaan, voor zover dit geen gevaar oplevert voor de omgeving. Oudejaarsvuren zijn niet toegestaan. In de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Hardenberg is vastgelegd dat u zonder een ontheffing in de open lucht geen vuur mag aanleggen of stoken. Dit betekent dat ook oudejaarsvuren niet zijn toegestaan. En dat is niet voor niets. Open vuur kan gevaarlijke situaties opleveren, bijvoorbeeld voor omstanders of omliggende panden. Ook kan de rook voor veel overlast zorgen. Bovendien kan een oudejaarsvuur op straat veel schade toebrengen aan het wegdek of straatmeubilair. Deze schade moet hersteld worden en die rekening betalen we uiteindelijk met elkaar.
============================================
Knallend en veilig het jaar uit
Vuurwerk hoort bij de jaarwisseling en is vaak erg mooi om naar te kijken. Vuurwerk is al eerder te koop, maar u mag het vuurwerk pas op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur ’s ochtends tot 02.00 uur ’s nachts (1 januari) afsteken. Doe dat wel voorzichtig, want helaas gebeuren er elk jaar weer ongelukken met vuurwerk. De volgende tips kunnen ervoor zorgen dat overlast en de kans op ongelukken beperkt wordt. Goed voorbereid – Koop alleen vuurwerk bij de officiële verkooppunten op 28, 30 of 31 december 2013. – Bewaar vuurwerk op een droge en koele plaats, buiten bereik van kinderen en nooit in de broek- of jaszak. – Lees de afsteekinstructie van te voren zodat u weet hoe u het vuurwerk veilig af kunt steken. In het donker lukt dit niet. – Elk jaar lopen honderden mensen ernstig oogletsel op door vuurwerk. Bescherm uw ogen daarom met een speciale vuurwerkbril. Deze vuurwerkbrillen zijn eind december bij diverse winkels voor slechts een paar euro te koop. – Draag geen brandbare kleding of een capuchon. Veilig vuurwerk afsteken – Steek geen vuurwerk uit de hand af. Dat is namelijk ronduit gevaarlijk, omdat nooit met zekerheid valt te voorspellen wanneer het vuurwerk ontploft en waar het precies terechtkomt. – Experimenteer niet met vuurwerk, dit is levensgevaarlijk! Vuurwerk ook nooit bundelen of uit elkaar halen. – Steek vuurwerk aan met een aansteeklont, sigaret of sigaar. Gebruik nooit lucifers of een aansteker. – Zorg dat siervuurwerk altijd stevig en stabiel staat. Zet pijlen altijd in een fles, half gevuld met zand. Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond. – Zet siervuurwerkpotten altijd stevig en stabiel neer op een vlakke ondergrond (en niet op de stoeprand) en zet ze klem tussen bijvoorbeeld twee stenen. – Neem voldoende afstand, minstens zes meter. Zorg dat ook anderen voldoende afstand houden. – Gooi nooit vuurwerk naar iemand toe. Ook niet naar dieren! – Steek weigeraars (vuurwerk dat niet is afgegaan) nooit opnieuw aan. – Koud vuur bestaat niet! Ook sterretjes zijn gevaarlijk: het brandende deel heeft een temperatuur van 1.500 graden Celsius. Vuurwerkafval opruimen Klaar met afsteken? Ruim dan de rommel zo snel mogelijk op. Laat geen vuurwerk op straat liggen want dit kan gevaarlijk zijn. Dat geldt helemaal voor vuurwerk wat niet is afgegaan. Veel jonge kinderen zoeken de volgende dag naar vuurwerkresten en proberen die opnieuw af te steken. Als vuurwerk niet is afgegaan, kunt u het onschadelijk maken door het in water onder te dompelen voordat u het weggooit. Vuurwerkresten kunt u het beste verpakken in een grote vuilniszak en buiten bewaren. Kijk voor meer tips voor het veilig afsteken van vuurwerk op www.brandweer.nl.
=======================================
Houdt u een oogje in het zeil?
Samen zorgen we voor een veilige en gezellige jaarwisseling. Ziet u een gevaarlijke situatie of iemand die iets vernielt? Meld dit dan. – Ziet u gevaarlijke of overlastsituaties in de openbare ruimte? Bel dan het Meldpunt van de gemeente Hardenberg: 14 0523. Tijdens de jaarwisseling beslist de dienstdoende piketcoördinator over de inzet. – Bij spoed, bijvoorbeeld als u getuige of slachtoffer bent van een misdaad of ongeluk, belt u 112. – Heeft het geen haast, maar hebt u wel politie nodig? Bel dan 0900-8844. – Wilt u anoniem blijven omdat u bijvoorbeeld bang bent voor vervelend reacties? Bel dan Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000. = ===========================================
Geen druppel, ook als het feest is!
Het is vijf voor twaalf, de eerste vuurwerkpijlen schieten buiten al omhoog, je zus pakt een fles champagne. Ze zet automatisch ook een glas neer voor je veertienjarige dochter. Zelf heb je ook al wat op, je twijfelt of je nog iets zult zeggen en dan denk je: ach, het is maar een keer per jaar oud & nieuw. Eén glas kan toch geen kwaad? Maar de twijfel van ouders is terecht, het kan wél kwaad. Want als u uw kind dat ene glaasje alcohol toestaat, geeft u het signaal af dat drank nou eenmaal bij feesten hoort en dat een beetje schipperen best mag. Maar kinderen die jong starten met hun eerste glas alcohol, drinken later meer en hebben meer kans op alcoholproblemen dan jongeren die op oudere leeftijd voor het eerst alcohol drinken. Het is daarom belangrijk consequent te zijn, door als opvoeder simpelweg ‘nee’ te zeggen. Ook tijdens de feestdagen. Op www.alcoholinfo.nl vindt u meer tips die u als ouder kunnen helpen om voet bij stuk te houden als het gaat om alcohol. U kunt ook terecht bij het Centrum voor Jeugd & Gezin: www.cjghardenberg.nl. Toch een cocktail tijdens oud & nieuw? Op www.happydrinks.nl vindt u recepten voor lekkere alcoholvrije drankjes! Alcohol? Pas vanaf 18 jaar! Vanaf 1 januari 2014 is er een nieuwe wet en mag er alleen alcohol worden verkocht aan jongeren vanaf 18 jaar. Daarnaast mogen vanaf die datum jongeren onder de 18 geen alcoholhoudende drank meer bij zich hebben op voor het publiek toegankelijke plaatsen, zoals op straat, in parken, bij evenementen en in de horeca. Als een jongere onder de 18 alcohol op dergelijke plaatsen toch alcohol bij zich heeft of drinkt, kan een boete verstrekt worden. Dus ook als de fles of het blikje nog dicht is. De hoogte van de boete is vastgesteld op € 45,- voor jongeren tot 16 jaar en € 90,- voor 16- en 17-jarigen. Ben je op 1 januari 2014 16 of 17 jaar? Dan geldt deze nieuwe maatregel ook voor jou totdat je 18 jaar bent. Je mag dus geen zwak-alcoholhoudende drank zoals bier, wijn of mixdranken kopen. Voor sterke drank gold al de leeftijdsgrens van 18 jaar en dit blijft zo. Voor verkopers van alcohol betekent dit dat zij nog vaker naar een ID-kaart zullen vragen om de leeftijd te controleren en dat zij zonder ID-check bij jongeren geen alcohol kunnen verkopen. Verkopers kunnen flinke boetes krijgen als ze toch alcohol verkopen aan jongeren onder de 18 jaar. =====================================
Carbidschieten: een mooie traditie!
Carbidschieten op oudejaarsdag is een diepgewortelde traditie in onze regio. Wel zijn er spelregels, zodat de situatie veilig blijft en u geen overlast veroorzaakt voor de omgeving. Waar moet u aan voldoen? Gaat u carbidschieten? Dan moet u zich aan de volgende regels houden. – Vaten mogen een inhoud hebben van maximaal 50 liter en moeten zijn afgesloten met zacht materiaal (bijvoorbeeld een voetbal of een plastic zak). – Het vrije schootsveld bedraagt minimaal 75 meter, er mogen geen openbare wegen of paden in het schootsveld liggen. – Er wordt geschoten in een richting die is afgewend van de woonbebouwing. – De locatie waar carbid geschoten wordt ligt minimaal op 75 meter afstand van woonbebouwing en op minimaal 300 meter afstand van zorginstellingen of inrichtingen waar dieren worden gehouden. ==================================== www.hardenberg.nl/jaarwisseling —————————
- 2014 juni Jeugdwerkbureau Stap zie link voor meer informatie
————————————————-
- 2014 juni Buurkracht
De gemeente Hardenberg is op zoek naar wijken/buurten/PB’en die mee willen doen aan het project Buurkracht. Wat is buurkracht? Buurkracht is een initiatief van Enexis en helpt buren en wijken om grip te krijgen op het energieverbruik en ondersteunt deze bij besparingsmaatregelen. Inmiddels loopt dit in een aantal wijken verdeeld over Nederland. Enthousiaste buurtbewoners hebben hun krachten gebundeld en laten hier zien hoe zij hun plannen smeden, samen uitwerken en ten uitvoer brengen. Dit project lijkt ons een leuke uitdaging om ook in de gemeente Hardenberg toe te passen, dit kan op zowel wijk- als plaatsniveau. Om het project op te starten zijn er initiatiefnemers nodig. Omdat jullie kennis van de plaatselijke situatie hebben, zijn de verschillende plaatselijk belangen bij uitstek geschikt om hier een (voortrekkers)rol in te spelen. Uiteraard gebeurt dit met ondersteuning vanuit Buurkracht zelf, zodat het wiel niet zelf uitgevonden hoeft te worden. Voordelen om mee te doen: Wat Buurkracht doet, is aansluiten bij coöperaties en lokale initiatieven om samen aan de slag te gaan met maatregelen zoals dak-, vloer- en spouwmuurisolatie, zonnepanelen en isolatieglas. Maatregelen die het energieverbruik soms met tientallen procenten omlaag kunnen brengen. Buurkracht biedt buurtbewoners daarbij ondersteuning en geeft inzicht in hun eigen energieverbruik en dat van de hele buurt. Het daadwerkelijk inkopen en (laten) installeren van energiebesparende voorzieningen ligt bij de bewoners zelf. In buurten die meedoen aan Buurkracht, wordt een slimme meter kosteloos en met voorrang geplaatst. De individuele meetgegevens worden beschikbaar gesteld aan de deelnemers via een afgeschermd gedeelte op www.buurkracht.nl. Daar kunnen deelnemers hun energieverbruik ook vergelijken met het gemiddelde verbruik in de buurt. Meer informatie is op de website www.buurkracht.nl te vinden. Enthousiast geworden of nog vragen? Meldt u dan aan, door deze mail te beantwoorden. Wij nemen dan verder contact op met Buurkracht voor nadere afspraken of antwoorden. Met vriendelijke groeten, Energieservicepunt Bewust Duurzaam Thuis www.ommen-hardenberg.nl —————————-
- 2014 Juni Hardenberg Promotie
- Klik hier voor het jaarprogramma/evenementenkalender www.stadhardenberg.nl
- Informatie: R. Brink, secretariaat SHP. Tel. 0523-289409 (di- en do.morgen tel. spreekuur van 11.00-12.00 uur)
- E-mail: stadhardenbergpromotie@hardenberg.nl
————————————-
- 2014 Juli Stadswandeling met bezoek aan het gemeentehuis.
Elke donderdagmiddag om 13.30 uur kunt u een stadswandeling maken o.l.v. een gids. Data: 3 april t/m 25 september. Duur: anderhalf tot twee uur. Prijs: €2,50 p.p. incl. koffie/thee. Vertrekplaats: Historiekamer ’t Stadhuus, Voorstraat 34 Hardenberg. Vooraf aanmelden: Tel. 0523 265624. In overleg ook mogelijk voor groepen op andere tijden (max. 15 personen). De expositie in ’t Stadhuus is gratis te bezichtigen.
——————————————-
- 2014 Juli Voorstel Deelgebied Centrum Uiterwaard Vechtpark ———————————————————-
- 2014 Oktober Behoefteonderzoek onder inwoners Centrum Hardenberg
De Gereformeerde Hogeschool (VIAA) Zwolle gaat in opdracht van Projectgroep Marsch Kruserbrink een behoefteonderzoek onder de inwoners van het centrum van Hardenberg uitvoeren. Binnen de projectgroep werken 6 organisaties samen: SXB Groep, Interakt Contour, Ambiq, Carinova, RIBW en Stichting De Stuw. Leerlingen van de hogeschool gaan in de maand november starten met een behoefteonderzoek. Zij zullen hierbij begeleid worden door De Stuw en de school. Binnen woonservice zone Marsch Kruserbrink staan na de openingstijden vele ruimten leeg. De ruimten kunnen beter benut worden. Passend bij de huidige en komende veranderingen/transities in de zorg (sociaal domein) gaan de leerlingen interviews afnemen bij de inwoners thuis. Met inwoners worden ook cliënten van instellingen bedoeld. De wijze waarop hieraan gestalte wordt gegeven wordt door de leerlingen ontwikkeld. In november zal een persbericht verschijnen. Een voorbeeld van een te ontwikkelen activiteit als resultaat van het behoefte onderzoek kan zijn: Yoga, computeractiviteiten etc.
Reeds ontwikkelt: Het eetcafé in het activiteitencentrum van Interakt Contour. Hier maken inmiddels cliënten van instellingen, bezoekers van de buurtkamer, omwonenden en vrijwilligers gebruik van. Er wordt gekookt door vrijwilligers en cliënten.
De BBCH onderschrijft het belang van een beter gebruik van ruimten en meer en beter samenwerken en vraagt uw medewerking!
Er wordt een half jaar voor het onderzoek uitgetrokken.
———————————————————
- 2014 December Sleutelfiguren vragen hernieuwde aandacht
SLEUTELFIGUREN BIEDEN EEN LUISTEREND OOR.
Achter iedere voordeur komen weleens problemen voor. Het er mee naar buiten komen is vaak niet eenvoudig. Om de stap naar de hulpverlening makkelijker te maken zijn er in de gemeente Hardenberg Sleutelfiguren benoemd.
Wat doet een sleutelfiguur voor mij??
De sleutelfiguur luistert, helpt en steunt. Daarnaast kan de sleutelfiguur eventueel een schakel zijn tussen uw hulpvraag en de professionele hulpverlener. Eventueel, want de sleutelfiguur is er voor u. U bepaalt zelf of u de professionele hulpverlening wilt inschakelen om verder te helpen.
Waar vind ik de sleutelfiguur?
De sleutelfiguur woont in uw buurt. In uw buurt zijn dat Klari Baarslag en Ans van Diepen. Ze zijn rechtstreeks te bereiken via het telefoonnummer:06-44159778 en via het mail adres: sleutelfiguren@destuw.nl Zie ook onder links: www.destuw.nl
———————
- 2014 December Spelregels rond de jaarwisseling
Zie voor de spelregels: www.hardenberg.nl/jaarwisseling
Nieuw is dat men vuurwerk pas vanaf 18.00 uur op oudejaarsdag mag afsteken!
————————————–