Gaswinning Hardenberg steeds concreter

Gaswinning in Hardenberg steeds concreter, wijziging plan aangevraagd bij provincie

Het lijkt erop dat de NAM daadwerkelijk extra gas in Collendoorn gaat aanboren. De organisatie heeft een wijziging van het winningsplan bij de provincie aangevraagd, om meer en langer gas te mogen winnen. De gemeenteraad gaf vorig jaar zomer al aan zorgen te hebben over het plan.

De NAM denkt dat er nog een gasbel zit die niet in verbinding staat met het bestaande veld, daar willen ze schuin naartoe boren. Ze schatten de kans dat daar gas in zit op 60 tot 70 procent’’, lichtte wethouder Werner ten Kate (VVD) eerder al toe. In juli werd duidelijk dat de NAM een nieuw deel van het gasveld bij Collendoornerveen wil aanboren, waar al sinds 1975 gas wordt gewonnen. Die plannen worden nu steeds concreter: er ligt een aanvraag voor de wijziging van het winningsplan bij de provincie. ‘Het meeste gas dat oorspronkelijk aanwezig was, is al gewonnen. Het veld bevindt zich in de eindfase’, schrijft Lars Wuijster namens Gedeputeerde Staten. ‘De NAM vraagt nu een wijziging van het winningsplan aan, om meer gas uit het veld te winnen en langer met de winning door te mogen gaan. Daarvoor wil de NAM een nieuwe boorput aanleggen vanaf de winningslocatie Collendoornerveen.’ Daarbij kan de winning doorlopen tot uiterlijk 31 december 2035.

Hand-aan-de-kraan

De NAM stelde eerder al dat de nieuwe put niet voor noemenswaardige extra bodemdaling zal zorgen. ‘De impact blijft binnen de bestaande onzekerheidsmarges van 2 tot 4 centimeter.’ Nog nooit was er in Collendoorn sprake van een geregistreerde aardbeving. Toch valt omgevingsschade niet helemaal uit te sluiten, vindt de raad. Ze benadrukte in juli al het belang van onder andere een hand-aan-de-kraanprincipe.

,,Als je dat niet van tevoren afspreekt, is het niet altijd mogelijk, laten voorvallen bij andere gasvelden in het land zien. Dat er bijvoorbeeld een trilling is, maar dat de NAM inschat dat het geen gevaarlijke situatie oplevert. Voor het vertrouwen in de omgeving willen we dan de boel stil kunnen leggen, tot er duidelijk is wat er is gebeurd’’, zei raadslid Romano Boshove (GroenLinks) daar toen over.

‘Niets meer duidelijk’

Een ander belangrijk punt is dat omwonenden makkelijk kunnen aankloppen bij problemen. Een lekkage met ontzwavelingsvloeistof bij Collendoornerveen werd in 2019 per toeval ontdekt (zie kader). Dat hoopt de raad hiermee beter te ondervangen. Andere punten: een nulmeting in de omgeving, voor als er onverhoopt schade ontstaat, en zicht op een harde einddatum voor het gasveld.

Die wensen staan nog steeds op het lijstje, zegt Boshove nu. ,,Er is voor mij niets meer duidelijk dan toen de plannen werden aangekondigd bij de NAM.’’

Lekkage ontzwavelingsvloeistof staat nog op het netvlies

Een lekkage in 2019 bij Collendoornerveen staat nog op het netvlies van de gemeente. ,,Het geeft precies aan hoe gevaarlijk de gaswinning is. Eigenlijk zou de gaswinning in Hardenberg helemaal moeten stoppen’’, zei raadslid Boshove daar toen over. Niet alleen was er sprake van lekkage, maar ook geluidsoverlast. Bovendien liet de communicatie richting omwonenden in de nasleep te wensen over. ,,Het is bizar. Als mijn huis in de fik staat, bel ik meteen mijn buren. Maar de NAM is niet als buren met ons omgegaan’’, zei omwonende Arend Hofsink, voorzitter van de buurtvereniging, daar vlak na het incident over. 

bron: De Stentor